A principis d’octubre es va celebrar a Madrid el IV Congrés Nacional d’Àrids, on l’empresa Arnó va col·laborar en el patrocini del Congrés.
Presentem un resum de les conclusions dels mateixos organitzadors del Congrés.
1- El Congrés ha estat un èxit de participació. Hi han participat més de 650 congressistes de 16 països, a més de 3 Ministeris i 16 CC.AA. Això demostra que, tot i la perllongada crisi econòmica i de les dificultats que amenacen el sector, aquest aposta pel seu futur i segueix sent la primera indústria extractiva a nivell nacional.
2- L’evolució de l’estructura empresarial del sector és una qüestió de supervivència. La grandària mitjana de les empreses és petit, si ho comparem amb països de l’entorn, com per poder fer front a requisits legals i reptes de sostenibilitat. Les tendències del sector, a Europa i la resta del món, anticipen canvis importants en el model de negoci del sector dels àrids, el que posa en risc a les empreses amb un model de negoci més tradicional.
3- Hi ha més coses que uneixen el sector dels àrids amb els seus clients, de les que els separen. Conceptes com construcció sostenible, economia circular, declaració ambiental de productes, petjada de carboni, eficiència energètica dels edificis, green building o materials reciclats o secundaris entre d’altres, aproximen el sector a la societat.
4- El futur de la indústria dels àrids passa per atraure joves professionals i anticipar el relleu generacional a les empreses. La majoria de les empreses del sector són PIMES de caràcter familiar. Es fa imprescindible un pla de successió ben estudiat.
5- El sector dels àrids ha de ser un actor clau en la protecció del medi ambient i la sostenibilitat. Les empreses espanyoles d’àrids estan al capdavant d’Europa en Gestió Sostenible i s’ha de seguir avançant en aquesta matèria. Qualsevol plantejament empresarial que no s’orienti a l’excel·lència mediambiental, està destinat al fracàs a mig o llarg termini.
6- L’economia circular és una oportunitat, no una amenaça. La proposta d’Ordre Ministerial de terres i pedres netes excavades i altres iniciatives autonòmiques tindran un innegable impacte sobre la indústria dels àrids.
7- El model miner del futur passa per una millora del marc legislatiu. Les iniciatives i propostes de la Comissió Europea demostren que ha de ser considerat i desenvolupat un canvi de paradigma on la riquesa dels ciutadans europeus passi per l’accés sostenible i a llarg termini als recursos de roques i minerals.
8- Ampli consens sobre la vigència del Pla Estratègic 2012 – 2025 del sector dels Àrids. En els tres anys que han passat des de la presentació del Pla Estratègic del Sector dels Àrids, es demostra que està perfectament vigent i alineat amb les tendències mundials de futur del sector.
9- L’eradicació de la competència deslleial ha de ser un repte. La debilitat dels mecanismes de vigilància, control i sanció està posant en risc a les empreses solvents que creen riquesa, tributen i mantenen l’ocupació.
10- No es deixarà enrere la crisi fins que no es recuperi el sector de la construcció. Els ridículs índexs de consum d’àrids demostren que la inversió pública en execució i manteniment d’infraestructures està sota mínims, i que l’edificació segueix en hores molt baixes. La millora de la situació econòmica no ha tingut més que un pàl·lid reflex en el sector de la construcció.