L’eficiència energètica busca reduir el consum d’energia mitjançant l’optimització de la seva producció i del seu ús. La idea principal és proveir més amb menys producció. Aquest és l’esperit de moltes obres noves i la tendència que es segueix també en les rehabilitacions.
Les mesures utilitzades per reduir el consum d’energia i disminuir les emissions de CO2 poden ser de tipus constructiu, ús de diferents materials que millorin l’aïllament per façanes, cobertes i finestres; o d’instal·lació de il·luminació, sanitaris o sistemes de climatització amb millors rendiments.
Per exemple, a la rehabilitació d’un edifici a Ciutat Vella es va apostar per millorar l’aïllament reduint les necessitats de climatització artificial i utilitzar un sistema de climatització aerotèrmica que donarà un rendiment d’entre un 250-350%. L’edifici del segle XIX estava en ruïnes i feia perillar el famós Cafè Marsella obert en 1820 i declarat bé d’interès urbanístic.
Un altre exemple el trobem a la construcció d’uns nous habitatges al barri La Marina de Barcelona. Un edifici de 6 plantes i 6 escales amb 68 habitatges, 44 de protecció oficial i 18 destinats a famílies de la Guardia Civil afectades per les obres d’urbanització d’aquesta àrea. En aquest edifici destaca la instal·lació d’un sistema de climatització i aigua calenta de tipus “distret heating”.
També al nou CAP construït a Viladecans es va posar el focus en l’economització i racionalització de l’ús de l’energia per aconseguir un edifici energèticament eficient i per tal motiu es van utilitzar materials d’alta resistència a la construcció. L’edifici va aconseguir una qualificació energètica A (la més eficient) amb uns valors de consum d’energia i d’emissions de CO2 molt baixos.