Recordem a John Smeaton, pare de l’enginyeria civil
El meu pare era un home curiós a qui li agradava estudiar i investigar. Va començar a treballar amb el seu pare en un despatx d’advocats, però aviat es va adonar que a ell li agradava inventar i es va dedicar durant força temps a la creació d’artefactes matemàtics fins que es va introduir al món de la construcció.
Aprofito que avui és el dia del pare per recordar-lo, al meu pare i el de tots els enginyers civils, John Smeaton (Austhorpe, Regne Unit, 1724 – Austhorpe, Regne Unit, 1792).
Smeaton va esdevenir el pare de l’enginyeria civil en ser el primer a encunyar aquest nom per designar els enginyers dedicats a la construcció d’infraestructures diferenciant-los dels enginyers militars.
Va ser el responsable de la construcció dels primers ports, fars i canals. En el seu haver compta, per exemple, amb obres tant representatives com el Far de Eddystone (1755-1759, Devon), ara conegut com la Torre Smeaton. Per a la construcció d’aquest far va investigar en la configuració d’un morter capaç de forjar sota l’aigua, la qual cosa va ser rellevant per a la creació del ciment Portland, format per calç hidràulica, còdols i pols de maó. També destaca la idea que va aplicar en la col·locació de les pedres de granit per aixecar el far, els anteriors fars tot just havien aguantat uns pocs anys les envestides del mar. Aquest, es va mantenir en funcionament gairebé segle i mig, fins a 1877. Aquest any, abans que la roca de la base fos totalment erosionada, va ser desmantellat i parcialment reconstruït a Plymouth.
La seva dedicació va ser intensa, altres obres importants seves són: Viaducte Newark sobre el riu Trent (Nottinghamshire), moll de Smeaton a St Ives (Cornwall), Port de Banff, Pont d’Aberdeen, el canal de Birmingham i Fazeley…
A més, en el seu afany inventor i investigador, Smeaton també va fer aportacions a l’enginyeria mecànica i la física. Per exemple, el coeficient Smeaton utilitzat pels germans Wright durant la invenció de l’aeroplà, una fórmula utilitzada per calcular la força ascensional d’un cos en moviment a través de l’aire. O les millores que va introduir a la màquina de vapor de Thomas Newcomen.
El meu pare va morir havent deixat un important llegat. En 1771 va fundar la Societat d’Enginyers Civils, que a la seva mort es va anomenar Societat Smeatonian. Avui, porten el seu nom una escola a Leeds, un edifici de la facultat de matemàtiques de la Universitat de Plymouth i algunes de les seves obres. Aquest any hauria complert 295 anys.