El nombre de novembre de la revista tècnica “Rocas y Minerales” (Fueyo Editores) va publicar un ampli reportatge sobre la nostra pedrera La Soriana en el qual parla sobre medi ambient, curiositats sobre la seva ubicació i descriu tècnicament el funcionament de la planta i els materials.
En el reportatge es destaca el respecte al medi ambient amb els sistemes de supressió de pols i la reforestació de l’espai. També s’expliquen altres detalls que mostren aquesta sensibilitat per la cura del medi ambient de l’entorn i minimitzar l’impacte visual de la zona: neteja extrema, disseny i orientació i reutilització de materials com a testos per decorar la planta amb vegetació.
És interessant la descripció de la cantera que es dóna al reportatge. La Soriana té unes característiques que la fan especial degut a la seva ubicació a Estopiñán del Castillo (Osca). Aquí es va descobrir un tipus de material poc comú: l’aerinita. I és curiosa la seva similitud geològica amb la famosa estructura de Richat a Mauritània, també coneguda com l’Ull del Sàhara (descoberta en 1965 al desert del Sàhara per un satèl·lit).
L’estructura geològica de la Soriana forma part d’un espai amb unes característiques excepcionals per a l’extracció de materials insuperables per a l’ús com balast en les línies ferroviàries d’alta velocitat.
Respecte a l’aerinita és un mineral de formació complexa, de color verd-blau relacionat amb el grup dels piroxens i és molt difícil de trobar.
Aquí podeu llegir l’article complet on s’explica el funcionament i els tipus de materials amb molt més detall: Rocas y Minerales 536